„Păsările – culorile naturii”: Hrănitori pentru păsări

15.12.2016

Apăsați pentru a asculta podcast-ul emisiunii. Imediat sub înregistrare puteți citi integral textul emisiunii respective.

 

Dacă vă amintiți, data trecută v-am explicat cât este de important să instalăm hrănitori pentru păsări pe timp de iarnă, și v-am informat de hrana potrivită păsărilor care-și petrec iarna în orașe. Ca să nu rămână numai vorba de noi și ca să oferim tuturor un punct de pornire în această activitate păsărească, săptămâna trecută Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii a instalat două hrănitori pentru păsări în orașul Chișinău.

Una a fost instalată în Parcul Dendrarium, iar cealaltă stă în scuarul Cehov, în fața Teatrului Național Dramatic Rus „Anton Cehov” din Chișinău. Hrănitorile au fost construite de la zero cu mult drag și cu multă atenție, întrucât multă vreme a fost ales lemnul potrivit pentru construcție, apoi tăiat și asamblat, după care vopsit și tratat cu substanță ignifugă pentru a-i oferi un aspect frumos și rezistență în timp. Lucrurile acestea migăloase au fost făcute de către Vitalie Ajder și Igor Roșca, 2 membri fondatori ai Societății care au decis să rezolve cu propriile brațe chestiunea hrănitorilor din oraș. Am decis să folosim drept material de hrănire semințe crude de floarea soarelui, întrucât sunt ieftine și potrivite pentru a oferi necesarul de calorii păsărilor mici. Hrana a fost donată de agricultorul Vitalie Ciobanu din satul Hîrtop, raionul Cimișlia, care a decis să sprijine cauza noastră cu 3 saci de semințe de floarea soarelui absolut gratis. Și iată așa, cu eforturi și cu interese comune, am ieșit într-o zi de vineri pentru a instala cele 2 hrănitori.

Hrănitoarea instalată de SPPN în Parcul Dendrarium. Foto: Vitalie Ajder

De atunci, n-a trecut aproape nici o zi fără să mergem să verificăm starea lor, și spre mulțumirea noastră am văzut că micii înfometați au dat buzna la hrănitori și s-au apucat de spart semințe cu multă hărnicie. Hrănitoarea din Dendrarium a fost  cucerită de pițigoii mari și cei albaștri, care se agită pe acolo fără să le pese de oaspeții care trec pe acolo. În scuarul Cehov păsările încă n-au aflat de hrănitoare, dar suntem siguri că după câteva zile de ger acolo va fi o adevărată cantină pentru păsări.

Sunteți bineveniți la aceste hrănitori pentru a privi păsările, și mai ales pentru a le hrăni, ținând cont de câteva reguli simple care au fost afișate pe fiecare hrănitoare pentru a-i informa corect pe cei care vor să aibă grijă de păsări. Lucrurile stau simplu: nu avem voie să le hrănim cu pâine sau produse de panificație, întrucât sistemul lor digestiv nu poate digera aluatul copt. Cel mai bine e să le hrănim cu semințe sau alune sau nuci, dar neprăjite și nesărate. Așa crude cum sunt stau în topul preferințelor pițigoilor, țiclenilor, cintezelor, botgroșilor, măcălendrilor, sticleților și poate a mugurarilor sau mierlelor. Noi vă invităm din suflet să mergeți la hrănitori și să admirați păsările, mai ales că avem și o provocare interesantă pentru cei care iubesc păsările.

Puteți cîștiga un determinator de păsări Philips editat și publicat de Societatea Ornitologică Română dacă participați la concursul nostru. Tot ce trebuie să faceți este să vizitați hrănitorile noastre, fie în Parcul Dendrarium, fie în scuarul Cehov, și să fotografiați păsările care vin acolo să se hrănească.  Dacă aveți acasă hrănitori, sau instalați acum, puteți să ne trimiteți fotografii făcute acolo, care să arate că păsările se hrănesc. Trimiteți pozele pe pagina de facebook a Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii sau la adresa [email protected] și numele vostru. La acest concurs sunt eligibili doar persoanele cu domiciliul pe teritoriul Republicii Moldova. Asta pentru a ne ușura acordarea premiului.

Ghid de Identificare Philip`s: Păsările din România și Europa

Noi vom posta fotografiile primite pe pagina noastră, într-un album numit „Concurs SPPN”, pentru a fi admirate și votate de cei care ne urmăresc. Fotografia cu cele mai multe like-uri va fi desemnată câștigătoare, iar deținătorul ei va deveni stăpânul norocos al unui determinator (ghid de identificare) proaspăt-proaspăt! Concursul se va desfășura pe toată perioada lunii decembrie și ianuarie, iar la începutul lunii februarie va fi anunțat câștigătorul. Puteți afla mai multe informații despre concurs pe pagina de facebook a Societății. Puteți fi la curent cu desfășurarea acestuia tot pe pagina noastră de pe aceeași pagină de facebook, pe portalul diez.md și la postul de radio EcoFM, partenerii noștri media. Vrem să mulțumim și Societății Ornitologice Române​ pentru determinatoarele donate organizației noastre, fără de care acest concurs ar fi fost imposibil.

Așteptăm fotografiile voastre, și nu uitați: hrăniți păsările pe timp de iarnă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *