Global Big Day în Republica Moldova

Sâmbătă, pe data de 5 mai 2018, comunitatea internațională a birdwatcher-ilor a sărbătorit Global Big Day, un eveniment popular lansat de Departamentul de Ornitologie al Universității Cornell din Statele Unite.

În română acest eveniment ar suna drept „Marea Zi Globală”, și deși nu sună la fel de bine ca în engleză, ilustrează perfect ideea principală pe care se bazează sărbătoarea: sute de mii de iubitori de păsări notează în această zi toate speciile de păsări observate prin parcuri, păduri, câmpii, terenuri agricole, lacuri, bălți și pe unde se mai poate păsări. Prin urmare, Global Big Day este un fel de concurs amical între toate țările din lume, care presupune acumularea cât mai multor observații avifaunistice într-o singură zi și plasarea lor pe site-ul eBird (ebird.org) – o bază de date masivă folosită de oameni de știință și amatori pentru a monitoriza și evalua populațiile de păsări din cât mai multe regiuni.

Republica Moldova participă la acest eveniment timp de trei ani deja, iar anul acesta echipa care a călătorit în sudul țării pentru a nota cât mai multe specii de păsări a fost constituită din cinci persoane: Ion Grosu, Jonathan Hecke, Gheorghe Țîcu, Thomas Hübner și Silvia Ursul. Aceștia au observat în total 102 specii de păsări (cu 9 specii în plus față de anul trecut) și astfel au reușit să claseze țara pe un bine-meritat loc 24 în clasamentul european și 79 la nivel global. Țările care dețin întâietatea în clasament sunt Columbia cu 1451 de specii, Peru cu 1363 și Ecuador cu 1072. Lista completă cu speciile observate în Republica Moldova de către echipa SPPN în cadrul acestui eveniment poate fi văzută pe acest link.

Pelicani comuni (Pelecanus onocrotalus) pe lacul Taraclia. Foto credit: Gheorghe Țîcu

În total, 25 698 de participanți din 166 de țări au participat la Global Big Day 2018 și au înregistrat 6 657 dintre cele aproximativ 10 300 de specii de păsări cunoscute în lume la acest moment.  Precum vedeți, această cifră reprezintă aproximativ 64% din potențialul avifaunistic al Planetei.

Sfrâncioc roșiatic (Lanius collurio). Foto credit: Gheorghe Țîcu

 

Turturică (Streptopelia turtur). Foto credit: Gheorghe Țîcu

 

2 thoughts on “Global Big Day în Republica Moldova

  1. Elena

    Draga Silvia,

    Dvs si colegii Dvs. faceti un lucru extraordinar de mare. Cu fiecare specie disparuta disparem si noi oamenii cate putin.

    V-am vazut fotografia cu pasari in revista care se ofera in avion fiind in calatorie spre Anglia si m-am bucurat grozav ca cineva apreciaza pasarile si rolul lor in viata noastra.

    Succese.

    Elena

    1. Ursul Silvia Post author

      Vă mulțumim mult pentru apreciere. Ne bucurăm că ați găsit în revista Air Moldova articolul despre locurile în care se poate face birdwatching în Republica Moldova.
      Avem o colaborare frumoasă cu echipa de acolo și din când în când informăm oamenii și pe calea aerului 🙂
      Multe succese!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *