EuroBirdwatch 2021 în Republica Moldova

În weekend-ul 2-3 octombrie, pe întregul continent european s-a desfășurat EuroBirdwatch 2021– un eveniment de două zile, care are loc la inițiativa organizației Birdlife Europe and Central Asia. În acest prim weekend din luna octombrie, organizatorii îndeamnă oamenii din toate țările continentului european să iasă în Natură și să observe cât mai multe păsări care traversează întreaga Europă. Desfășurat cu regularitate încă din 1993, EuroBirdwatch este marcat în Republica Moldova din anul 2014.

În acest an evenimentul s-a desfășurat între 2-3 octombrie, iar în Republica Moldova, membrii Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii au decis să meargă în format restrâns și să sărbătorească Eurobirdwatch în câteva locații deja tradiționale unde pot fi văzute multe specii de păsări sălbatice.

În prima zi, pe data de 2 octombrie, o echipă de 4 membri SPPN au efectuat deplasări în sudul țării, la lacurile de lângă Comrat, Congaz și Taraclia. Alți trei membri au făcut observații în mod independent în diverse alte zone ale țării: satul Sipoteni (r. Călărași), satul Cotul Morii (r. Hîncești) și satul Butor (Transnistria). Cei șapte observatori au notat prezența multor specii de păsări care se află în migrație pe teritoriul Republicii Moldova: rațe mici, becaține, fluierari negri, lăcari de stuf, pitulici mici, ciocîntorși, nagâți, cocostârci negri, lopătari și multe altele.

Echipa SPPN lângă localitatea Beșalma. Foto: Vitalie Carabulea
Corcodel mare (Podiceps cristatus). Foto: Gheorghe Țîcu

Pe data de 3 octombrie, adică a doua zi de EuroBirdwatch, Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii a organizat o excursie la Grădina Botanică din Chișinău, unde 8 persoane au participat și au admirat speciile de păsări care se întâlnesc pe teritoriul Grădinii: gaițe, pițigoi mari, florinți, aușei cu cap galben, lișițe și rațe mari.

În total, în cele două zile de EuroBirdwatch 2021, în Republica Moldova au fost observate 65 de specii de păsări, dintre care 30 migratoare și 35 – sedentare sau care migrează parțial. Lista acestor specii poate fi consultată AICI.

Becațină (Gallinago gallinago). Foto: Gheorghe Țîcu

Echipa SPPN a reușit să adune aceste date interesante și să le trimită echipei coordonatoare la nivel european, care a sintetizat toate informațiile primite de la țările europene ce au organizat activități de observare a păsărilor migratoare în aceste 2 zile. Totalurile la nivel de continent pot fi văzute aici.

Cele 35 de țări care au participat anul acesta au mobilizat peste 28 104 de iubitori de păsări de pe tot continentul, care au numărat în mod sincron 7 290 000 păsări în cadrul a 1865 de activități organizate în cele două zile de EuroBirdwatch.

Mulțumim tuturor participanților care au contribuit la acest frumos eveniment și mulțumim membrilor comunității de birdwatching din Republica Moldova care au oferit date interesante: Adriana Rață, Alexandr Țurcan, Silvia Ursul, Gheorghe Țîcu, Mihai Ghilan, Vitalie Carabulea, Andrei Lazarchevici.

CITEȘTE ȘI ASTA: „EuroBirdwatch 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *