Eurobirdwatch 2020 în Moldova

Cine spune că toamna avem puține păsări sălbatice? Poate că nu avem așa multe ca în primăvară – atunci orice colțișor de Natură răsună de trilurile păsărilor – dar toamna este și ea darnică, ne oferă oportunități pentru a vedea păsări sălbatice pornite de pe drumul lung al migrației spre cartierele de iernare de la Marea Mediterană și Africa. Una din aceste oportunități este Eurobirdwatch – un eveniment de două zile, care are loc la inițiativa organizației Birdlife International, și care îndeamnă oamenii din toate țările continentului european să iasă în Natură și să observe cât mai multe păsări. Desfășurat cu regularitate încă din 1993, EuroBirdwatch este marcat în primul weekend al lunii octombrie, când întreaga Europă este traversată de sute de mii de păsări care migrează.

Anul acesta evenimentul s-a desfășurat între 3-4 octombrie, iar din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus, fiecare țară participantă a limitat cât se poate de tare participarea publică. În Republica Moldova, membrii SPPN au decis să meargă în format restrâns și să sărbătorească Eurobirdwatch în câteva locații deja tradiționale unde pot fi văzute multe specii de păsări sălbatice.

O parte din membrii SPPN care au participat la Eurobirdwatch 2020. Foto: Silvia Ursul

În acest sens, o echipă de 5 persoane a vizitat, pe rând, cele mai importante locuri de migrație din sudul Republicii Moldova: Rezervația „Prutul de Jos” acolo unde se află lacul Beleu; lacul Manta; precum și lacurile Taraclia și Congaz din UTA Găgăuzia. La finalul unui weekend foarte interesant și productiv am reușit să venim cu o listă de rezultate frumoase:

  • 84 de specii de păsări observate, lista cărora poate fi văzută AICI;
  • 17669 de indivizi de păsări numărați, majoritatea fiind grauri (8500), gâște de vară (1285) și rândunele (1260).

Pe lângă speciile obișnuite pentru această regiune și pentru această perioadă a anului, membrii SPPN au observat și câteva specii rare: notatița cu cioc subțire (Phalaropus lobatus), observată pe lacul Beleu, și fâsa roșiatică (Anthus cervinus), observată pe pajiștea din apropierea satului Beșalma. Ambele specii traversau Moldova pe traseul lor de migrație, și au putut fi observate și de colegii noștri din alte țări apropiate.

Fâsă roșiatică (Anthus cervinus). Foto: Gheorghe Țîcu

Informațiile au fost expediate coordonatorilor la nivel european, iar aceștia la rândul lor au publicat totalurile acestor două zile de birdwatching în întreaga Europă: 36 de țări au organizat 1722 expediții și activități în cinstea Eurobirdwatch, la care au participat 23915 de persoane ce au numărat în total 5.98  milioane de păsări. Rezultatele finale pot fi văzute aici.

Ca întotdeauna, Republica Moldova a avut un rezultat frumos în ciuda numărului mic de participanți și în pofida circumstanțelor stresante aferente pandemiei de Covid-19.


La final încheiem cu câteva idei pe care le considerăm necesare și interesante:

Întrucât Eurobirdwatch coincide de obicei cu startul vânătorii la multe specii de păsări sălbatice, în week-end-ul 3-4 octombrie majoritatea locațiilor studiate de ornitologi erau frecventate de vânători. Prin urmare, aceste locuri au fost aproape complet lipsite de păsări. Este vorba de lacul Manta din raionul Cahul și lacul Taraclia din raionul cu același nume. Unica oază de liniște din întreg sudul Moldovei este la lacul Beleu, ce face parte din Rezervația „Prutul de Jos”, unde accesul vânătorilor este interzis. Aici au putut fi observate în jur de 60 de specii de păsări, printre care multe rațe, lebede, pelicani, lopătari, egrete, gâște de vară, ciocîntorși, nagâți, pescăruși, cormorani, fluierari, becaține și multe altele.
Stol mixt de fugaci mici (Calidris minuta) și bătăuși (Calidris pugnax) la Beleu. Foto: Gheorghe Țîcu

***

Membrii SPPN au avut fericita ocazie să fie martorii migrației la rândunele (Hirundo rustica): un nor imens format din aceste păsări a traversat lacul Beleu în dimineața zilei de 04.10.2020. Odată cu acestea au fost observați mulți indivizi de șoimul rândunelelor (Falco subbuteo) – o specie răpitoare care se hrănește cu rândunici și lăstuni și care își sincronizează migrația cu victimele sale.

***

Probabil din pură întâmplare în aceste două zile am avut mult noroc cu păsările răpitoare: membrii SPPN au avut ocazia să observe mulți indivizi de șorecar comun (Buteo buteo), viespari (Pernis apivorus), ereți de stuf (Circus aeruginosus), ulii păsărari (Accipiter nisus), șoimi ai rândunelelor (Falco subbuteo), vânturei roșii (Falco tinnunculus). De asemenea, am avut ocazia să observăm specii mai rare precum codalbul (Haliaeetus albicilla), uliganul pescar (Pandion haliaetus), acvila țipătoare mică (Clanga pomarina), erete vânăt (Circus cyaneus) și șoim călător (Falco peregrinus). În total de Eurobirdwatch au fost observate 12 specii de păsări răpitoare, aflate probabil și ele în migrație.

***

Erete de stuf (Circus aeruginosus). Foto: Gheorghe Țîcu

***

Seceta excepțională din acest an și-a făcut simțite efectele mai ales la sudul țării: aproape toate lacurile au scăzut ca dimensiune și adâncime, iar acest lucru a avut impact și asupra avifaunei. Cel mai tragic exemplu este la Svetlîi/Cortenul Nou, acolo unde lacul a secat complet și prin urmare nu a fost observată aproape nici o pasăre. Lacul Taraclia, separat printr-un baraj de Svetlîi,a pierdut foarte mult din luciul apei, iar acum apa începe practic din dreptul localității Samurza, aflată la aproximativ 2 km de barajul menționat mai sus.

***

Inundațiile recente din municipiul Comrat au provocat o situație destul de ciudată în întreaga Găgăuzie: barajul lacului Comrat s-a rupt, inundând zonele adiacente, inclusiv drumurile de acces către lac (din acest motiv nu am putut efectua observații în această locație). Apele au ajuns până la Beșalma, localitate situată la 16 km în aval, și au inundat pajiștea de la marginea satului. Din motive pe care încă nu le înțelegem, apa a rămas aici și nu a ajuns mai departe, de exemplu la Svetlîi, acolo unde lacul a secat complet în lipsa apei disponibile. Deși nu suntem specialiști și nu înțelegem complet fenomenul explicat mai sus, considerăm că situația aceasta este un exemplu care demonstrează că întreaga salbă de lacuri de acumulare construită pe râul Ialpug este nefuncțională și că ascunde erori tehnice, din cauza cărora suferă comunitățile locale și întreaga biodiversitate.

***

Pajiște inundată la Beșalma. Foto: Gheorghe Țîcu



Aflați din reportajele de mai jos cum au fost marcate edițiile precedente ale Eurobirdwatch în Republica Moldova:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *