De ce păsările se lovesc de ferestre?

Foto simbol. Sursă: www.birdlife.org

În ultimul timp, pe lângă cazurile clasice de pui căzuți din cuib sau păsări vizibil accidentate, mai suntem solicitați și în situațiile în care păsările sălbatice se lovesc de ferestre sau ziduri.

Poate că acest lucru sună neobișnuit, însă ferestrele reprezintă un factor deloc de neglijat care provoacă moartea multor păsări. De exemplu, în SUA, anual se estimează că aproximativ 1 miliard de păsări sălbatice mor ca urmare a impactului fatal cu ferestrele. În Marea Britanie, ornitologii au calculat că în fiecare an în jur de 100 de milioane de păsări se lovesc de ferestre, dintre care o treime sunt cazuri fatale.

Cea mai veche relatare a unei păsări care s-a lovit de o fereastră vine din America de Nord, unde în anul 1832 a fost observată o specie locală de șoim (Accipiter striatus) care, în căutarea prăzii, a zburat prin două geamuri de sticlă de seră și s-a lovit violent de al treilea geam.

De ce se întâmplă asta?

Pentru păsări, ferestrele, geamurile de sticlă sunt mai rău decât invizibile, căci păsările nu recunosc sticla ca barieră. Reflectând frunzele sau cerul, acestea arată ca niște invitații pentru păsări să zboare. Și pentru că numărul ferestrelor din lume este uriaș, efectele asupra păsărilor sunt pe măsură.

Există două tipuri principale de coliziuni cu geamurile: de zi și de noapte. În timpul zilei, păsările se lovesc de ferestre deoarece văd în acestea imagini care se reflectă în fereastră: copaci, grădini. Sau se întâmplă să vadă prin sticlă obiectele din încăpere, precum plantele în ghivece. Un alt motiv este că păsările își văd uneori reflectarea într-o fereastră și atacă, crezând că-i alt individ. Acest lucru se întâmplă cel mai frecvent primăvara, când agresivitatea și simțul teritorial este ridicat. Numai că acest tip de coliziune duce rareori la moartea păsării, fiind mai mult enervant pentru persoanele care locuiesc acolo.

Cele care migrează noaptea (inclusiv majoritatea păsărilor cântătoare) se lovesc pentru că zboară în ferestre luminoase. Unele dintre aceste coliziuni nocturne sunt întâmplătoare, dar, de cele mai multe ori, păsările intenționat se deplasează spre geamuri pentru că sunt ademenite de lumina dinăuntru. Lumina distrage păsările migratoare din calea lor originală, în special în condiții de cer înnorat sau ceață.

Ce se întâmplă cu păsările care s-au lovit de ferestre?

Din păcate, pasărea moare adesea, chiar dacă este doar temporar debusolată și reușește să zboare. Majoritatea păsărilor au tendința de a zbura la o viteză de 32-48 km/h – dacă se izbesc de o fereastră la acea viteză, impactul este de obicei fatal.  De multe ori aceste păsări mor mai târziu din cauza sângerărilor interne sau a comoțiilor cerebrale. Sticla devine astfel un ucigaș la fel de periculos pentru păsări mici sau mari, comune sau rare, cu populații mari sau mai mici.

Uliu păsărar (Accipiter nisus) și victima sa, o vrabie de casă (Passer domesticus).
Ambele au murit în urma impactului cu sticla oglindită a unui magazin. Chișinău, 08.04.2020. Foto: Ion Grosu

Cum putem ajuta o pasăre pe care o bănuim că s-a lovit de ferestre?

De cele mai multe ori, o pasăre care tocmai s-a lovit de un geam sau zid stă la pământ, fără să se poată ridica. Dacă la o examinare sumară nu se văd semne de traume, sângerări sau oase rupte, putem lua în calcul faptul că pasărea s-a lovit violent de ceva.

Se întâmplă ca pasărea găsită să găsească energie pentru a se apăra: fie dă brusc din aripi, fie ciupește cu ciocul, țipă sau chiar atacă. În acest caz putem să îi dăm drumul să zboare, dar trebuie să o eliberăm într-o zonă unde nu sunt geamuri multe.

Dacă pasărea nu poate să stea în picioare de una singură sau nu are nici o reacție de apărare, putem să o luăm la noi pentru îngrijiri ulterioare.

Sfaturi de îngrijire:

  • Limitați la maxim contactul cu pasărea (atingerile umane sau privirile insistente stresează foarte mult o pasăre rănită)
  • Plasați-o într-o cutie bine ventilată și preferabil întunecată (întunericul calmează păsările)
  • Puneți cutia într-un spațiu lipsit de zgomote, strigăte de copii sau sunete de televizor (păsările care se lovesc de ziduri sau de pereți sunt confuze și dezorientate, au nevoie de liniște ca să-și revină)
  • Nu o hrăniți sau dați apă cu forța! De obicei o pasăre rănită nu are nici un interes față de mâncare, iar dacă îi oferiți hrană nepotrivită speciei riscați să faceți chiar mai rău. Este interzis să dați pâine sau produse de patiserie!
  • Dacă nu are traume serioase, pasărea se va simți bine în câteva ore și va încerca să iasă. Mergeți afară cu cutia și ridicați capacul. Nu aruncăm pasărea în sus pentru a o determina să-și ia zborul! O lăsăm să decidă singură când ne va părăsi. Nu încercați să o eliberați în casă pentru că pasărea s-ar putea să zboare în toate colțurile și să se lovească din nou.
  • Dacă timp de câteva ore nu-și revine deloc, luați legătura cât mai repede cu specialiști în domeniu (medici veterinari de la cabinete private sau de la Grădina Zoologică). Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii nu dispune de veterinari care să trateze păsările rănite, însă poate oferi sfaturi și consiliere.

Cum putem preveni coliziunea păsărilor?

Putem reduce pericolul pe care ferestrele locuinței le prezintă pentru păsări, aplicând următorii pași:

  • Identificăm ferestrele periculoase: ferestrele mari, cele situate în unghi drept una cu cealaltă sau ferestrele care au în fața lor o hrănitoare.
  • La aceste ferestre putem aplica marcaje verticale și orizontale pe suprafața exterioară a ferestrelor, care semnalează păsărilor că aici există o barieră fizică. Putem lipi autocolante, hârtii, desene pe suprafața exterioară a ferestrei, sau desena siluete de păsări răpitoare care vânează păsările mici, precum șoimii sau acvilele, pentru a descuraja apropierea prea mare de fereastră.
  • O soluție bună de care mulți dintre noi deja dispun este instalarea plaselor de țânțari peste ferestre. Mulți oameni le pun pentru a împiedica intrarea gâzelor în casă atunci când geamul e deschis, dar putem să extindem aceste plase pe toată suprafața ferestrei, tensionată suficient pentru ca păsările să sară înapoi fără a se lovi. Cel mai bine e să montăm plasele pe un cadru extern, pentru o instalare și o demontare ușoară.
  • Există și pelicule transparente care se lipesc pe geam și care ne oferă posibilitatea de a privi în afară fără să fim văzuți din exterior. Acestea reduc cantitatea de lumină solară care ne pătrunde în casă, ajutând în acest fel și la răcirea locuinței pe timp de vară. În unele țări, preponderent mediteraneene, unde vara e foarte cald, oamenii își instalează obloane externe din același motiv, dar iată că această practică are rolul de a împiedica situațiile în care păsările se lovesc de ferestre. Și pe interior putem pune jaluzele verticale, păstrând fâșiile pe jumătate deschise.
  • Dacă avem ferestre situate pe peretele opus altui geam, păsările pot avea iluzia unei căi deschise sau a unui coridor/pasaj, și vor fi tentate să zboare. Dacă tragem draperia la una din ferestre sau închidem ușa putem evita izbirea păsărilor de geam.
Autocolantele pe ferestre „comunică” păsărilor că pe aici nu se trece. Credit foto: Petra Holestova

Aflați mai multe sfaturi de prevenire AICI.

One thought on “De ce păsările se lovesc de ferestre?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *