De ce iubim păsările?

Codobatură galbenă (Motacilla flava). Foto: Jonathan Hecke

Păsările reprezintă o componentă fundamentală a ecosistemelor. Cele aproximativ 10.000 de specii, distribuite în fiecare colț al Pământului, sunt capabile de performanțe incredibile, cum ar fi migrația, care uneori implică mișcări de mii de kilometri. Fiecare specie de pasăre este unică în aspect, comportament, ecologie.

Păsările sunt indispensabile pentru planeta noastră

Păsările sunt indicatori excelenți ai stării de sănătate a mediului, sunt capabile să raporteze prompt schimbările în vigoare și, prin urmare, să ne alerteze atunci când mediul suferă. Prin urmare, păsările reprezintă un patrimoniu național foarte prețios, pe care trebuie să îl cunoaștem, să îl respectăm și să îl protejăm.

Sfrâncioc roșiatic (Lanius collurio). Foto: Vitalie Ajder

Păsările ne reamintesc de unde venim

Descoperirile arheologice și picturile din peșteri ne spun că omul, încă de mii de ani în urmă, a fost fascinat de aceste creaturi extraordinare cu pene. Păsările sunt încă prezente în viața noastră de zi cu zi, ele reprezintă conexiunea zilnică cu natura. Chiar dacă trăim în inima unui oraș, există întotdeauna unele specii de păsări care trăiesc lângă noi și ne amintesc în mod constant că suntem încă parte a naturii, indiferent de numărul zidurilor de beton pe care le construim.

Barză albă (Ciconia ciconia). Foto: Vitalie Carabulea

Simfonia naturii și simțul miracolului

Păsările, ca și alte câteva animale, sunt capabile să ne trezească simțul miracolului. Este dificil să rămâi impasibil în fața zborului magnific al unui șoim sau de trilul romantic al păsărilor cântătoare în timpul primăverii. Suntem mișcați atunci când descoperim că un fir din puloverul nostru de lână a devenit parte dintr-un cuib de coțofană în copacul grădinii. Sunetul ciufului de pădure sau a cucuvelei în noapte pot încă să atingă coardele cele mai sensibile ale sufletului nostru. Zborul unui stol de rațe ne face să ne imaginăm călătorii grozave și locuri îndepărtate. Vizionarea păsărilor este ca și cum am asculta simfonia extraordinară a naturii.

Pițigoi albastru (Cyanistes caeruleus). Foto. Ion Grosu

Păsările ne fac să reflectăm asupra vieții, chiar și asupra celor mai dificile aspecte

Observarea comportamentului păsărilor ne face să reflectăm asupra vieții noastre. Urmăriți munca grea a unui codroș, care-și construiește cuibul în streașina unei case vechi sau cum scăpă din ghearele unei pisici, fără să obosească vreodată: el ne învață că viața continuă în pofida dificultăților. Uitați-vă la o frumoasă gaiță cu pene de safir care alungă de la hrănitoare vrăbiile și pițigoii flămânzi și puneți-vă întrebarea: eu cu cine țin? Cu gaița frumoasă și puternică sau cu păsările mici și fără apărare? Natura ne învață să facem față și celor mai dure și dificile aspecte ale vieții, așa cum fac păsările în fiecare zi.

Botgros (Coccothraustes coccothraustes). Foto: Gheorghe Țîcu

Cei care iubesc păsările sunt mai conectați la natură

Observarea păsărilor (birdwatching) este principala pasiune pentru iubitorii de păsări și constă în observarea păsărilor în mediul lor natural. Există mai multe tipuri de birdwatcheri: experți care poate fac călătorii scumpe și istovitoare doar pentru a vedea specii rare, sau observatori simpli, care își petrec fiecare moment din timpul liber bucurându-se de natură aproape de casă, într-un parc sau într-o zonă protejată. Oricare ar fi motivul pentru care oamenii fac birdwatching, se știe că observarea îndeaproape a păsărilor ne face să ne simțim profund legați de mediul în care trăim, să descoperim firul invizibil care ne leagă de natura înconjurătoare, iar acesta este primul pas, fundamental, pentru a începe s-o protejăm.

Lăstun de casă (Delichon urbica). Foto: Cristina Kifa

Iubim păsările pentru că vorbesc cu noi despre lumea în care trăim, pentru că în fiecare zi ne amintesc cum ar putea fi viața noastră, liniștită, senină, frumoasă.

Pescăraș albastru (Alcedo atthis). Foto: Nicolae Prisăcaru

Cei care iubesc păsările iubesc planeta noastră.

Articol preluat și tradus din limba italiană („Perché amiamo gli uccelli (e anche tu dovresti”) postat de organizația Lega italiana protezione uccelli. Articolul reprezintă un rezumat al celui publicat de National Geographic: „Why Birds Matter, and Are Worth Protecting”.

3 thoughts on “De ce iubim păsările?

  1. Danvasilis

    Iubim păsările pentru aspectul lor plăcut, coloritul viu, extrem de variat al penajului, cântecul melodios, dar și pentru obiceiurile lor de o mare originalitate – iscusința rafinată de construire a cuibului, capacitatea miraculoasă de orientare în timp și spațiu în timpul migrațiilor, fidelitatea față de locurile de reproducere și de iernare, strategiile ingenioase de nutriție și de protecție contra dușmanilor etc. Se pare că cele mai îndrăgite păsări în Moldova și România sunt cocostârcul alb (8.830 vizualizări în martie 2019 pe Wikipedia românească) și rândunica (8.590 vizualizări în aceiași lună).

  2. Elena Bivol

    Specii de păsări dispar in fiecare zi de pe glob. Odată cu ele dispare și ceva din ființa noastră. Toți cei ce înțeleg apreciază ceea ce se face pentru protecția păsărilor și a habitatelor acestora, că acestea sunt și habitatele noastre. Acest articol e pe cât de frumos, pe atât de profund.

    1. Ursul Silvia Post author

      Aveți dreptate, odată cu pierderea speciilor de păsări ne pierdem legătura cu natura, devenim oameni nefericiți și la fel de terni ca și betonul care ne înconjoară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *