Cum ne echipăm de o ieșire în teren

Mulți dintre noi adoră să facă plimbări în Natură sau au diverse hobby-uri care presupun activități sub cerul liber: drumeție, escaladare, observarea păsărilor, etc. Aproape toate acestea se află în strânsă legătură cu condițiile meteo, ce pot fi schimbătoare de la un anotimp la altul sau chiar de la o zi la alta: perioadele de vreme caldă sunt brusc înlocuite cu cele de vreme rece, norii se adună pe neprins de veste și vântul bate din direcții diferite. De aceea, trebuie să ne pregătim cum se cuvine, pentru a împiedica vremea să ne strice evenimentele desfășurate în aer liber.

O ieșire în teren diferă de o plimbare în oraș din toate punctele de vedere: suntem mai expuși condițiilor meteo și de multe ori suntem pe cont propriu. În ceea ce urmează vom enumera pe rând lucrurile pe care trebuie să le avem la noi pentru a ne asigura căldura și confortul pe teren, indiferent de anotimp:

În timpul primăverii și toamnei (anotimp de tranziție): nu supraestimați căldura de afară (se întâmplă ca prognoza meteo să nu redea cu exactitate temperatura pentru o anumită zonă).

  • Este necesar să îmbrăcăm o pereche de pantaloni buni, groși, în care avem încredere, pe care i-am purtat chiar și iarna. Nu înclinăm către blugi, căci aceștia nu țin de cald și sunt incomozi pentru trasee lungi. Alegerea cea mai potrivită este o pereche de pantaloni din stofă simplă dar groasă, eventual impermeabili (puteți găsi așa ceva la magazinele de specialitate sau cele SH).
  • Este indicat să vă îmbrăcați în straturi: tricou, maletă, bluză, pulover, vestă, hanorac. Astfel, dacă vă încălziți, puteți da o bluză jos, sau mai puteți pune ceva pe voi în caz că se face frig. Este necesar să aveți un maiou sau un tricou bun, direct pe piele (abia după aia îmbrăcați hainele mai groase). Puteți întreba în magazinele de specialitate de bluze din microfibre ce contribuie la termoizolarea corpului.
  • Este bine să aveți o haină groasă, impermeabilă și rezistentă la vânt, pe care s-o îmbrăcați peste toate celelalte haine. Ideal ar fi să aibă glugă și multe buzunare comode pentru a depozita obiectele de imediată necesitate.
  • Important: nu e neapărat necesar ca hainele pe care le purtați să fie noi, într-o stare impecabilă, proaspăt scoase din dulap. Nu mizați pe bluze frumoase sau pe haine de oraș (în natură nu impresionați pe nimeni). Optați pentru haine simple, chiar dacă nu sunt călcate sau vi se pare că nu arătați bine în ele. Important e să vă fie comod și să nu vă bată vântul.
  • La extremități (cap, picioare și mâini) trebuie să fie cald întotdeauna. Luați cu voi o căciulă și o pereche de mănuși pentru orice eventualitate. Pentru picioare, o pereche de șosete bune contează foarte mult. Puteți lua și două, în caz că vă udați la picioare. Dacă aveți bocanci, purtați-i cu încredere. Aceștia au rolul de ține glezna fixă și de a o proteja de mișcările bruște și multidirecționale de pe un teren accidentat, iat talpa lor oferă aderență maximă pe teren variat: stâncă, pământ, noroi, crengi, zone umede. În general, optați pentru o încălțăminte de teren bună, comodă, impermeabilă, destinată drumețiilor. Nu recomandăm teniși sau converși: nu prea sunt rezistenți. Uitați de balerini, pantofi decupați, încălțăminte cu toc. Nu sunt indicați pentru ieșiri în natură.
  • Alegeți un rucsac comod în spate. După o plimbare mai lungă un rucsac prea greu poate să vă incomodeze sau să vă provoace chiar dureri. Aveți grijă să nu-l încărcați prea mult.
  • Luați tartine, gustări, fructe, biscuiți, alune, ciocolate în caz că vi se face foame. Puteți lua un termos în care ați pus ceai cald.

În timpul verii: trebuie să ținem cont în primul rând de expunerea solară. Este deosebit de important să ne dăm cu cremă de protecție solară pe față și pe alte zone ale corpului expuse (atenție: crema de protecție solară nu împiedică bronzarea; vom continua să ne bronzăm, însă vom fi feriți de expunerea la raze UV ce accelerează procesul de îmbătrânire a pielii și duce la apariția petelor inestetice pe față).

  • Este absolut necesar să avem o pălărie, bandană sau un chipiu care să ne ferească de razele soarelui. O pereche de ochelari de soare este binevenită, în caz că e prea însorit.
  • Hainele pe care le avem la noi trebuie să fie largi și comode, care să permită respirația pielii și în care să evităm supraîncălzirea. Blugii nu sunt deloc indicați pentru că nu permit libertate mare de mișcare, iar pe vreme caldă sunt un coșmar deoarece nu permit transpirația normală. Putem întreba în magazinele de specialitate sau cele SH de îmbrăcăminte cu filtru UV de protecție solară (în special pantaloni și cămăși) – sunt deosebit de bune pe timp de vară.
  • La capitolul încălțăminte, bocancii rămân a fi cea mai bună alegere, preferabil cei de trei sezoane sau de vară. Sunt indicate și sandalele pentru trekking sau drumeție, care oferă confort și siguranță în condiții de teren.
  • Trebuie să avem haine impermeabile la noi chiar și pe timp de vară, căci de multe ori poate ploua.
  • Este foarte important să avem apă potabilă la noi și să bem multe lichide pentru a rămâne hidratați (estimativ pentru o drumeție de 10 ore trebuie să bem 5 litri de apă). Nu este indicat să cărăm după noi această cantitate, ci mai degrabă să re-alimentăm sticla de fiecare dată când avem ocazia. Alcoolul este exclus în astfel de cazuri.
  • Important: evităm să facem drumeții pe timp de caniculă sau alte avertizări meteorologice!

În timpul iernii: o drumeție pe timp de iarnă diferă de activitățile în aer liber pe timp frumos. Frigul crâncen, zăpada care îngreunează mersul și acoperă traseul, perioada luminoasă foarte scurtă a zilei – toate acestea ne pot împiedica să ne bucurăm de prezența noastră în natură. De multe ori trebuie să ne pregătim cu seriozitate chiar și pentru câteva ore de drumeție.

  • Îmbrăcarea se face în straturi. Așa cum scrie în paragraful de mai sus, recurgem la următoarea ordine: tricou, maletă, bluză, pulover, vestă, hanorac. Deși mulți consideră că un pulover și o geacă groasă deasupra e suficient, această abordare e greșită din mai multe motive: este grea și voluminoasă, ne stânjenește mișcările, ocupă mult loc în rucsac. De aceea, se recomandă trei, maxim patru straturi dacă e foarte frig.
  • Stratul de bază: are rolul de a păstra temperatura corpului fără a-l supraîncălzi sau a-l răci, elimină transpirația spre exterior astfel încât să nu simțim niciodată umezeală pe piele (bumbacul este exclus pentru că odată udat, ud rămâne pe tot parcursul zilei). Țesătură recomandată: lână Merinos, Poliamidă și Poliester.
  • Stratul intermediar: bluză sau polar, jachetă subțire dar rezistentă la vânt și la puțină apă, iar pentru picioare sunt potriviți pantalonii pentru schi sau cei care au căptușeală pe interior.
  • Stratul exterior: se recomandă o jachetă impermeabilă și anti-vânt, preferabil din GORE-TEX (subțire și ușoară). E foarte bună atunci când ninge, iar faptul că e impermeabilă previne apa să ajungă în interior, sau când bate vântul cu putere, pentru că nu simțim vântul trecând prin ea.
  • În caz de frig extrem, putem folosi încă un strat, opțional, și anume cel termic. Este reprezentat de geaca de puf, care are rolul de a izola corpul foarte bine de exterior și de a menține căldura acestuia. Există mai multe tipuri de geci de puf: de gâscă (cel mai bun izolator), de rață (un pic mai slab ca și cel de gâscă) sau PRIMALOFT (puf sintetic). La procurarea unei geci de puf trebuie să luăm în considerare și gradul de umplere al gecii cu puf (FILLPOWER): cu cât e mai mare cu atât izolația va fi mai bună. Un FILL POWER de peste 500 este bun și ține de cald foarte bine și la temperaturi de -10 grade Celsius. Atenție: geaca de puf trebuie ferită de apă, pentru că puful odată udat se usucă foarte greu. Din acest motiv, acest tip de geacă nu trebuie purtat pe ploaie sau zăpadă (doar dacă este semi-impermeabilă).
  • La capitolul încălțăminte, se recomandă bocanci de iarnă, pentru că rolul lor este de a oferi confort maxim în zăpadă. Bocancii de iarnă diferă de cei de vară sau de trei sezoane pentru că talpa acestora nu se îndoaie foarte mult (previne mișcările tălpii care provoc alunecarea), sunt impermeabili, au extremități în partea din față și spate cu margini întărite pentru montarea colțarilor sau parazăpezilor.
  • Parazăpezile acoperă cea mai vulnerabilă parte a bocancului (partea de sus), împiedicând astfel pătrunderea zăpezii în interiorul bocancilor. Ele oferă protecție fizică și termică. În plus, picioarele se simt foarte bine în parazăpezi și avem șanse să avansăm mai repede prin zăpadă. Cele scurte (între 20 si 30 cm) pot fi folosite in condiții nu foarte dure, dar cele înalte (peste 35 de cm) sunt făcute pentru condiții extreme: hiking prin zăpada mare, adâncă sau întărită.

Astea fiind zise, sperăm să vă echipați așa cum se cuvine unei ieșiri în Natură pentru a vă simți bine și a vă putea concentra pe activitățile specifice de teren: plimbare, observarea păsărilor, admirarea peisajelor, etc.

Vă așteptăm la evenimentele noastre!

2 thoughts on “Cum ne echipăm de o ieșire în teren

  1. silvia

    Eu personal nu pot să le suport pe cele sintetice 🙂 îmi trebuie neapărat unul de bumbac. Poate e părerea mea personală, dar am impresia că tricourile sintetice rețin transpirația într-o măsură mai mare. Senzația e cu totul alta cu un tricou de bumbac.
    Dar cred că depinde de fiecare în parte.

  2. Bogdan

    Tricourile de bumbac retin transpiratia si se usuca greu pe corp.Preferabile sunt cele sintetice chiar daca nu sunt la fel de calduroase ca cele din fibra naturala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *