„Păsările – culorile naturii”: Cum dorm păsările?

11.08.2016

Apăsați pentru a asculta podcast-ul emisiunii. Imediat sub înregistrare puteți citi integral textul emisiunii respective.

 

Bună ziua, dragi prieteni. Cu siguranță v-ați întrebat ce fac păsările noaptea? Unde înnoptează? Dorm în cuib sau se ascund prin altă parte? Dar oare dorm, așa ca oamenii?

Ei, nu chiar ca oamenii, însă au grijă să ațipească. În primul rând, nu toate păsările sunt active ziua. Deși majoritatea au un ritm asemănător nouă: stau treze ziua și noaptea se odihnesc, există specii care un stil de viață total opus, cum ar fi bufnițele. Ele se trezesc de îndată ce soarele apune, și vânează toată noaptea. Despre abilitățile lor uimitoare de a vâna vom discuta în altă emisiune, dar vreau să precizez doar atât: bufnițele sunt păsări nocturne, ziua preferă să se odihnească într-un loc sigur. De obicei, ele se camuflează și se pierd în peisajul general datorită penajului asemănător scoarței copacilor. Cu ochii ochiși, pentru a bloca lumina, bufnițele moțăie și totodată sunt vigilente. Prin urmare, atunci când vedem o bufniță ziua, cel mai înțelept este să o lăsăm în pace, să-și împlinească somnul. Cu siguranță noi nu am fi încântați dacă ne-ar trezi cineva în miez de noapte să se uite la noi.

Precum am spus, majoritatea păsărilor au un stil de viață diurn. În timpul zilei zboară, mănâncă, au grijă  de pui, se ceartă, se alungă, se scaldă, dar cum vine noaptea, caută un locușor liniștit pentru a se odihni. De obicei, stau pe crengi sau se tupilează prin stuf sau iarbă înaltă. Poziția de somn a păsării este cunoscută: pasărea își umflă penele, își sucește capul, își îngroapă ciocul în penele de sub aripă sau în cele de la spate, și ridică un picior până la burtă. Deși pentru noi sună cam incomod, pentru pasărea purtată de pe aripile lui Morfeu este cât se poate de bine. Penele mici și puful, care se găsește sub penele exterioare, păstrează căldura. Părțile neacoperite de puf, ca ciocul sau picioarele, sunt fie îngropate în pene, fie cât mai apropiate de corp, pentru a face față temperaturilor joase de peste noapte. Pentru noi, atunci când dormim, este de la sine-înțeles să ne relaxăm total și să ne lăsăm în voia somnului. Unii dintre noi mai cad din pat, alții se se foiesc grozav. Dar păsările și-au pus la punct o șmecherie pentru a nu cădea de pe crengi. Când pasărea stă în picioare, și transferă toată greutatea asupra lor, mușchii picioarelor forțează tendoanele să se strângă, ținând laba piciorului închisă ca într-un fel de clește. Chestia asta se face fără consum de energie. Abia când pasărea își descleștă picioarele de pe creangă, ea trebuie să depună efort pentru ca strânsoarea să se elibereze. În acest fel, pasărea stă într-o poziție sigură, fără teama de a aluneca sau a slăbi cleștele degetelor de la picioare.

Cele care nu dorm pe crengi, cum ar fi păsările acvatice sau cele de țărm, se refugiază lângă apă. Rațele de obicei stau pe la marginea apei, pe un băț cufundat parțial în apă sau pe o piatră, cu un picior ridicat la fel ca cele care dorm pe crengi. De altfel, orice loc unde păsările pot să-și fixeze bine picioarele devine un pat foarte bun pentru un pui de somn. Cu atâția dușmani naturali, cu vecini gălăgioși, cu frigul uneori necruțător, păsările au încercat să se adapteze pentru a avea parte de un somn bun. Evident, nu în sensul pe care îl considerăm noi a fi bun – în confort total, liniște și intimitate. Păsările de obicei dorm pe reprize, și se trezesc ușor la orice zgomot făcut de un potențial dușman. Unele pot dormi chiar și cu un ochi deschis, întrucât o emisferă a creierului este trează în timp ce cealaltă se odihnește. Adaptarea asta fiziologică se numește somn lent unisferic,  și permite păsării care doarme să fie capabilă de o apărare în caz de atac, și totodată să se poată odihni în caz că nu există vreun motiv de alertă. Rațele și păsările de apă sunt experte la așa ceva. Există unele specii care au dus mai departe arta aceasta: pot dormi chiar și în timp de dorm, cum ar fi drepnelele, despre care v-am vorbit într-o rubrica anterioară. Păsările migratoare folosesc tehnica asta,mai ales că distanța lungă și pericolele de la sol nu permit staționarea permanentă. Multe păsări migratoare călătoresc în special noaptea, pentru a evita expunerea la căldura soarelui si la posibilele atacuri ale păsărilor prădătoare.

Ei, dragi prieteni, uite că am răspuns și de data asta la câteva întrebări care îi chinuie pe cei interesați de păsări. Cu siguranță subiectul nu este epuiza încă, mai ales că specialiștii în domeniu descoperă în fiecare zi câteva ceva despre comportamentul păsărilor. Ce bine că există internetul pentru a aflat lucruri noi, și rubrica noastră pentru a comunica mai departe tot ce ține de păsări. Pe curând!

One thought on “„Păsările – culorile naturii”: Cum dorm păsările?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *