„Păsările – culorile naturii”: Cum beau păsările apă sărată?

24.08.2017

Apăsați pentru a asculta podcast-ul emisiunii. Imediat sub înregistrare puteți citi integral textul emisiunii respective.

 

Cu toții știm că păsările au cucerit aproape orice habitat. Le vedem în păduri, pe câmpii, pe stânci, pe lacuri și mlaștini, și știm că există păsări care locuiesc pe țărmurile mărilor și a oceanelor. Cu siguranță le vedeți acum cât sunteți în vacanță la mare, și despre ele voi vorbi în cele ce urmează.

Apa este un element foarte important pentru supraviețuirea păsărilor, la fel ca și pentru oameni, numai că un om aflat pe mare, de exemplu, nu poate bea apa din oceane pentru că asta ar agrava deshidratarea.

Dar multe păsări marine – cum ar fi pinguinii, pescarii, albatroșii și pelicanii – au încorporate filtre de desalinizare a apei. Aceste păsări au glande, numite supraorbitale sau nazale și canale conectate la ciocurile lor care ajută la reglarea echilibrului ionic al sângelui lor și îndepărtează sarea în exces. Astfel este posibil consumul imediat al acestei ape sau ingurgitarea prăzii, cum ar fi calmarii și crabii, care sunt la fel de sărați ca apa de mare. În timp ce unele săruri sunt prelucrate de rinichi, excesul trece prin aceste glande supraorbitale, care sunt poziționate în canelurile craniului și se scurge prin nări. Alte animale au și ele glande asemănătoare, inclusiv țestoasele marine, crocodilii și rechinii. Întrucât aceste  glande de desalinizare sunt amplasate în apropierea ochilor, concentratul sărat filtrat din sânge este excretat în cavitățile nazale. Acesta este motivul pentru care adesea vedem că păsările marine își scutură capul; ele îndepărtează soluția hipersalină din ciocurile lor. Alte specii au sisteme de drenare ușor diferite, permițându-le să străpungă salina sau să-l elimine din gură.

Chira de mare (Sterna sandvicensis). Foto: Vitalie Ajder

Fiziologul Knut Schmidt-Nielsen a studiat funcțiile acestor glande la pescărușii negri cu mai mult de 50 de ani în urmă. Într-un experiment, un pescăruș negru a ingerat aproximativ 1/10 din masa corpului său în apă de mare. După trei ore, pasărea a eliminat complet încărcătura de sare, în cea mai mare parte prin excrețiile de la glandele sale (care sunt de 10 ori mai mari decât glandele specializate în eliminarea de sare din rinichi).

Cu toate acestea, este interesant faptul că apa sărată nu este băutura preferată a pescărușilor. Dacă au ocazia să găsească apă dulce, adică din lacuri sau râuri, o vor bea cu plăcere pentru că aceasta este mai ușor de procesat și astfel păsările pot să-și economisească energia corporală. Aceste glande de desalinizare se găsesc și la păsările care locuiesc în habitate aride. Ele beau foarte puțină apă, astfel încât sărurile care se acumulează în organism ar trebuie să fie spălate de rinichi, sarcină care necesită cantități substanțiale de apă proaspătă. De aceea, rinichii au fost înlocuiți în acest caz cu glande de desalinizare, care elimină repede și eficient sarea din corp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *