Animalele sălbatice nu trebuie să ajungă în capcanele braconierilor!

La sfârșitul săptămânii trecute, un voluntar al Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii se plimba într-o pădure de lângă satul Coșcalia, raionul Căușeni. La un moment dat a observat un porc mistreț masiv, ce îl privea din lăstăriș și se agita la cea mai mică mişcare. Animalul se străduia să se năpustească, însă se oprea pe loc și nu putea înainta. Abia apoi voluntarul Mihai a înțeles că mistrețul era imobilizat într-un laț, instalat probabil de vreun braconier local. „Sărmanul animal era blocat, se uita la mine şi încerca disperat să se elibereze. Am încercat să mă grăbesc, așa că am sunat la 112 şi am raportat cazul. Totodată, am anunțat conducerea Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, care la rândul său a anunțat Inspectoratul Pentru Protecția Mediului. Am primit din ambele părți asigurări că vor veni niște echipaje specializate”, a declarat Mihai.

După o oră de la apel, câțiva polițiști au ajuns la fața locului, timp în care voluntarul SPPN a stat în preajma animalului și a mai găsit alte șase capcane instalate în jur. Ulterior au sosit și angajații IPM, conducerea Ocolului Silvic Căușeni și doi pădurari. Toți cei prezenți au decis inițial să tranchilizeze mistrețul, pentru a-l elibera din laț într-un mod lipsit de pericol. „Au fost sunate zeci de numere, persoane şi instituții. După ore în şir de sunat, umilit și cerșit, am ajuns la concluzia disperată că nu putem găsi tranchilizant nicăieri în întreagă țară. Nici veterinarul de la Grădina Zoologică din Chișinău nu ne-a putut ajuta, susținând că substanța pe care o deține este letală dacă e aplicată mistreților”, a explicat voluntarul SPPN.

Capcană improvizată, găsită în apropierea mistrețului captiv.

Ca alternativă, au fost chemați trei vânători ca să ajute la eliberarea animalului. Aceștia au venit cu doi câini din rasa Laika siberiană, specializați în urmărirea şi încolțirea mistreților şi a urşilor. Bărbații au tăiat lațul în timp ce câinii lătrau și distrăgeau mistrețul de la oamenii din apropiere. Operațiunea de eliberare a durat jumătate de oră, iar la final animalul a dispărut în pădure și nimeni nu a fost rănit. În total, reprezentanții IPM au petrecut circa 4 ore în încercarea de a rezolva cazul, iar voluntarul Mihai a stat cot la cot cu autoritățile până când a văzut mistrețul eliberat.

Mistrețul distras de cânii de vânătoare. Foto: FB/Ipm Protecția-Mediului

După o zi întreagă petrecută în mijlocul pădurii, alături de un animal suferind, Mihai a constatat cu amărăciune câteva probleme sistemice. „Vreau să spun că această întâmplare ar trebui să fie o lecție pentru cei ce dețin puterea schimbării în această țară. În primul rând este imperios de verificat cât mai frecvent pădurile de asemenea lațuri, iar în cazul depistării braconierilor, pedepsele ar trebui să fie atât de usturătoare încât aceştia să prefere ani de închisoare în schimb. În al doilea rând, în cazul în care asemenea întâmplări mai au loc, specialiştii trebuie să fie pregătiți, instruiți şi echipați cu substanțe tranchilizante. Ei trebuie să dețină aceste lucruri de necesitate imediată și trebuie să le poată folosi operativ, spre binele animalului sălbatic, fără a irosi clipe prețioase. Dacă vrem să schimbăm ceva şi într-adevăr iubim mama Natură, ar fi de dorit ca fiecare să facă tot posibilul pentru a o conserva şi proteja. Utilizați inteligența superioară pentru a rezolva problemele relevante, nu pentru a distruge. Natura nu ne cere să fim geniali, e suficient să fim raţionali.

https://www.facebook.com/100029505720837/videos/pcb.648717476121771/272401931515800

Video: FB/Ipm Protecția-Mediului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *