Adăpători și scăldători pentru păsări

Păsările depind de apă pentru a bea, pentru a-și îngriji penajul și pentru a se răcori. Dar în verile fierbinți și lungi, cu temperaturi ridicate și secete prelungite, apa poate fi greu de găsit, în special dacă trăim într-o zonă aridă.

Instalând o simplă adăpătoare sau scăldătoare în grădina sau în curtea noastră, putem ajuta păsările în aceste situații. În plus, o baie sau o adăpătoare este perfectă pentru a „spiona” și a învăța păsările care vin în grădină să bea. În acest fel vom avea ocazia să vedem detaliile ritualului de baie și de îngrijire a penajului sau să observăm interacțiunile pe care le au cu semenii lor.

Un ultim argument poate servi faptul că această adăpătoare va înfrumuseța grădina sau curtea, adăugând un element estetic neobișnuit pentru gospodăriile moldovenești.

Deși în unele magazine de grădinărit se pot găsi adăpători pentru păsări, cel mai indicat e să confecționăm una. Lăsând imaginația și creativitatea să-și spună cuvântul, vom obține un produs final practic și totodată arătos, de care ne vom mândri și peste ani.

Putem confecționa diverse tipuri de adăpători, variind ca aspect, dimensiune, material de construcție, dar pașii necesari sunt în esență simpli.

  • Pentru a evita cheltuielile inutile, este indicat să folosim ca materiale vasele, tăvile, castroanele sau farfuriile pe care le găsim în jurul casei. Sunt preferabile vasele largi (diametru > 30 cm) și nu chiar atât de adânci (h < 10 cm), pentru că păsările sunt interesate de suprafața mare a ochiului de apă și mai puțin de adâncime (unele chiar se feresc de locuri adânci). Putem să picta pe aceste vase orice model dorim, să le adăugăm elemente decorative sau le putem lăsa așa. Păsărilor le este indiferentă partea estetică.

Sugestie de prezentare

  • Ca să facem adăpătoarea vizibilă pentru păsări, putem crea un postament din mai multe cărămizi, bușteni, buturugi sau fixa un stativ (un băț sau o țeavă care sprijină vasul). Vom instala adăpătoarea prin apropierea copacilor sau a tufișurilor, pentru ca păsările să se refugieze repede în caz de pericol. Dacă avem pisici prin grădină, este bine să înlăturăm locurile care pot fi folosite ca punct de pândă.

Sugestie de prezentare

  • Putem pune pietriș și nisip pe fundul vasului ca păsările să nu alunece și să nu se înece. În plus, pietrele de pe fund vor ajuta păsările să-și facă o idee despre cât de adâncă este apa și vor crea impresia de scăldătoare naturală. După asta, umplem vasul cu apă simplă, de la fântână sau de la robinet (e important să fie curată, fără impurități, nici prea rece, nici fierbinte). Adâncimea apei de scăldat trebuie să se încadreze între 2 – 5 cm.

  • Vom avea grijă să umplem vasul permanent (în funcție de viteza cu care se folosește apa) și din când în când îl vom curăța.

În esență, aceștia sunt pașii generali pe care trebuie să îi parcurgem pentru a meșteri o adăpătoare/scăldătoare. Gradul de dificultate și perioada de confecționare diferă în funcție de cât de elaborată este adăpătoarea.

Dacă la nivel de tehnică trebuie să respectăm procedura evidențiată mai sus, la partea de aspect ne putem lăsa inspirați din munca altora. Aveți posibilitatea să admirați creațiile altor internauți din imaginile de mai jos. Apăsând pe fiecare imagine, se va deschide o pagină aparte care va ilustra pașii necesari confecționării modelului respectiv.

Răsplata noastră pentru acest efort va fi pe măsură: cu siguranță vor veni vrăbiile, graurii, porumbeii, guguștiucii, turturelele sticleții, florinții, câneparii, pițigoii, cintezele, mierlele, codobaturile. Cu puțin noroc vom vedea poate chiar și mărăcinari, privighetori, silvii, ciocârlii, și multe alte păsări pe care le veți identifica și cunoaște mai bine cu această ocazie.

Între timp, vă lăsăm să vizionați un filmuleț realizat de Ion Grosu de la Birding Moldova cu cel mai curat sticlete din țară:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *