Recensământul de Iarnă al Păsărilor Acvatice în anul 2023

În fiecare an, calendarul ornitologilor din toată lumea începe cu Recensământul de Iarnă al Păsărilor Acvatice (International Waterbird Census) – un program global de monitorizare a păsărilor acvatice început în 1967 sub coordonarea organizației Wetlands International. Desfășurat în perioada 10-20 ianuarie, când emisfera nordică se află la mijlocul iernii, programul a devenit cunoscut sub numele de Midwinter, fiind astăzi o sursă indispensabilă de date referitoare la speciile de păsări care iernează în diverse țări.

Rațe mari și lebede de vară pe fluviul Nistru. Foto: Gheorghe Țîcu

Republica Moldova participă începând cu anul 2013 la acest recensământ, prin intermediul căruia se actualizează informațiile despre prezența și distribuția speciilor de păsări acvatice din țară și se furnizează date noi despre starea de conservare a speciilor de păsări acvatice. În 2023, echipa SPPN formată din 7 membri au monitorizat principalele bazine acvatice ale țării: lacurile Manta și Beleu din lunca Prutului, lacurile Taraclia, Congaz și Comrat din Găgăuzia, lacul Ghidighici, lacul Sălaș, lacul de acumulare Dubăsari, lacul de acumulare Costești-Stânca și segmentul fluviului Nistru între Naslavcea și Soroca.

Zonele umede din Republica Moldova, a căror avifaună a fost studiată în cadrul Numărătorii de Iarnă a Păsărilor Acvatice.
Fluviul Nistru lângă Otaci. Foto: Andrei Lazarchevici
Lacul Costești-Stânca. Foto: Vitalie Ajder
Lacul de acumulare Dubăsari. Foto: Vitalie Ajder
Lacul Beleu. Foto: Silvia Ursul

Echipa de observatori SPPN a fost alcătuită din Vitalie Ajder, Silvia Ursul, Gheorghe Țîcu, Alexandru Țurcan, Mihai Ghilan, Andrei Lazarchevici și Jonathan Hecke. Aceștia au efectuat deplasări în perimetrul zonelor umede menționate mai sus și au întocmit liste cu observații din aceste locații. În total, în toate bazinele acvatice studiate au fost înregistrate 88 de specii de păsări (cifra reprezintă cumularea tuturor observațiilor din toate zonele studiate).

Puteți vedea lista acestor specii în imaginile de mai jos sau în fișierul PDF disponibil AICI.

În mare parte, în această perioadă de monitorizări au fost înregistrate diverse grupuri de păsări acvatice:

  • 4 specii de gâște (gâscă de vară, gâscă de semănătură, gâscă cu gât roșu, gârliță mare),
  • 3 specii de lebădă (lebădă mică, lebădă de vară, lebădă de iarnă),
  • 12 specii de rațe (călifar roșu, călifar alb, rață mare, rață mică, rață sulițar, rață moțată, rață cu cap negru, rață cu cap castaniu, rață fluierătoare, rață pestriță, rață lingurar, rață fluierătoare),
  • 2 specii de corcodei (corcodel mare, corcodel mic),
  • 3 specii de ferestrași (ferestraș mare, ferestraș moțat, ferestraș mic),
  • 1 specie de cufundar (cufundar polar),
  • 2 specii de stârci (stârc cenușiu, egretă mare),
  • 3 specii de pescăruși (pescăruș pontic, pescăruș râzător, pescăruș sur),
  • 3 specii de limicole (ciocîntors, nagâț, culic mare).

Pe lângă acestea, au fost înregistrate mai multe specii de porumbei, ciocănitori, șoimi, acvile, ulii, ereți și multe specii aparținând grupului paseriforme (grauri, pițigoi, cinteze, presuri, vrăbii).

La nivel național, cele mai des întâlnite specii au fost rațele mari (Anas platyrhynchos), urmate de lebede de vară (Cygnus olor) și lebede de iarnă (Cygnus cygnus). Aceste păsări obișnuiesc să vină în Republica Moldova pe timp de iarnă din diverse regiuni nordice ale continentului european – cu alte cuvinte indivizii observați sunt oaspeți de iarnă.

Lebede de iarnă (Cygnus cygnus). Foto: Gheorghe Țîcu

La capitolul observații interesante și oarecum spectaculoase, putem menționa prezența acvilei țipătoare mari (Clanga clanga) în preajma lacului Sălaș – o specie periclitată de acvilă, caracteristică locurilor împădurite de altitudine joasă situate în apropierea zonelor umede.

Acvilă țipătoare mare (Clanga clanga). Foto: Mihai Ghilan

De asemenea, pe lacul Costești-Stânca a fost observată rața cu cap negru (Aythya marila) – o specie care cuibărește în nordul Europei și care are o apariție regulată, deși rară, pe lacurile cu adâncime mare. Un alt oaspete de iarnă care apare regulat în perioadele de iarnă și care preferă zonele cu apă adâncă este cufundarul polar (Gavia arctica) – un exemplar din această specie a fost observat pe lacul de acumulare Dubăsari.

Cufundar polar (Gavia arctica). Foto: Mihai Ghilan

Nu în ultimul rând, pe lacurile Manta și Beleu au fost înregistrate câteva lebede mici (Cygnus columbianus bewickii) – o specie este originară din zona de tundră, de lângă Cercul Polar, care obișnuiește să vină în fiecare an în arealul Mării Negre pentru a ierna aici. Un alt oaspete de iarnă destul de rar și care vine la fel din Siberia este gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis) – câteva exemplare au fost observate pe lacul Manta în componența unor stoluri de gârliță mare (Anser albifrons).

În rest, membrii SPPN au observat și câteva specii obișnuite pentru Moldova, însă a căror prezență pe timp de iarnă este întâlnită în condițiile unor temperaturi mai ridicate: ciocîntors (Recurvirostra avosetta) și culic mare (Numenius arquata). Ambele specii sunt specifice zonelor de țărm sau lacurilor de mică adâncime, și au fost observate în perimetrul lacului Manta din sudul țării. Aceste specii trec pe la noi în perioadele de migrație (primăvară și toamnă), însă observarea acestora pe timp de iarnă în Republica Moldova indică o probabilă staționare pe timp indefinit ca urmare a vremii calde din lunile recente.

Participanții la Midwinter au observat și alte specii a căror prezență e absolut normală pentru sezonul de iarnă în Republica Moldova: gârliță mare (Anser albifrons), rață mică (Anas crecca), rață fluierătoare (Anas penelope), rață moțată (Aythya fuligula), rață sunătoare (Bucephala clangula), ferestraș mare (Mergus merganser), ferestraș mic (Mergellus albellus), ferăstraș moțat (Mergus serator), corcodel mic (Tachybaptus ruficollis), corcodel mare (Podiceps cristatus), lișiță (Fulica atra), pescăruș sur (Larus canus), sfrâncioc mare (Lanius excubitor), cocoșar (Turdus pilaris), scatiu (Spinus spinus), mugurar (Pyrrhula pyrrhula), cinteză de iarnă (Fringilla montifringilla), erete vânăt (Circus cyaneus). Toate aceste specii obișnuiesc să vină în Republica Moldova din nordul continentului european pentru a ierna aici.

Rață sunătoare (Bucephala clangula), mascul și femelă. Foto: Gheorghe Țîcu
Rațe moțate (Aythya fuligula). Foto: Gheorghe Țîcu

În linii mari, observațiile acumulate în cadrul Numărătorii de Iarnă a Păsărilor Acvatice din acest an indică o perioadă normală, populată de specii obișnuite acestui sezon. Deși există puține observații ieșite din comun sau rare, este îmbucurător faptul că speciile caracteristice sezonului de iarnă au fost prezente în numere firești, care indică populații sănătoase.

Studiile în teren efectuate în cadrul acestei Numărători de Iarnă a Păsărilor Acvatice au confirmat și în acest an așteptările ornitologilor cu privire la importanța zonelor umede din Republica Moldova. De exemplu, s-a demonstrat că lacurile Beleu și Manta reprezintă în continuare refugii importante în zona de sud a țării – aici au fost numărate circa 47 937 de păsări aparținând la diverse specii, atât migratoare cât și sedentare sau care vin aici anume pentru a ierna.

Observarea păsărilor acvatice cu ajutorul lunetei. Foto: Mihai Ghilan

De asemenea, segmentul fluviului Nistru între Naslavcea și Soroca rămâne a fi un cartier de iernare bine conturat pentru multe specii de păsări care vin în Republica Moldova să-și petreacă iarna. Aici au fost numărați aproape 16 500 indivizi aparținând la diverse specii de păsări acvatice, printre care se evidențiază numere mari de lebede de vară și lebede de iarnă. Considerăm că aceste observații sunt concludente pentru a justifica extinderea actualului sit Ramsar „Unguri-Holoșnița” pe o suprafață mult mai mare decât este în prezent, și anume din localitatea Naslavcea până la ieșirea din orașul Soroca.

Iată de ce Numărătoarea de Iarnă a Păsărilor Acvatice (International Waterbird Census) este o schemă foarte importantă de monitorizare pe termen lung a speciilor de păsări acvatice. În contextul în care în Republica Moldova nu se desfășoară în mod permanent acțiuni ample de monitorizare a avifaunei, acest recensământ are loc an de an, în aceeași perioadă, fiind practic cel mai longeviv program de monitorizare a biodiversității din Republica Moldova. În acest fel, desfășurarea neîntreruptă a acestui Recensământ asigură comunitatea științifică națională și internațională cu seturi de date calitative, mereu actuale și deosebit de importante.

One thought on “Recensământul de Iarnă al Păsărilor Acvatice în anul 2023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *