Observarea păsărilor: 10 sfaturi pentru începători

Observarea și cunoașterea păsărilor pare un lucru complicat la prima vedere:
mulți dintre cei interesați nu știu de unde să înceapă.


Din acest motiv, noi venim în ajutor și oferim 10 sfaturi pentru începători
(recomandările din slider sunt descrise pe larg în textul de mai jos):….

…………………

1. Trezește copilul din tine

Mai țineți minte cum în copilărie scotoceați prin orice colțișor și erați mereu curioși în legătură cu lumea care vă înconjoară? Exact același lucru trebuie să faceți acum: urmăriți, ascultați, cercetați, explorați. Deveniți mai atenți la natură, uitați-vă mai bine la animalele pe care le întâlniți. Dacă vă uitați tot timpul în jos la picioare, veți vedea doar porumbei (apropo, în Republica Moldova există 3 specii de porumbei sălbatici). În schimb, dacă sunteți mai atenți la orice mișcă în timp ce vă deplasați prin oraș, veți descoperi mai multe păsări, iar privindu-le, veți înțelege comportamentul lor. Prin urmare, uitați-vă cu atenție la copaci, arbuști, clădiri, pe lacuri sau pe câmpuri, acordați-vă plăcerea de a descoperi păsări în vecinătatea voastră. Deschiderea față de Natură este primul pas pentru a învăța.

Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane
Foarte puțini adulți păstrează curiozitatea pe care au avut-o în copilărie. Foto: Tatiana Lehovici

………….

2. Căutați informații despre păsările locale

Păsările sunt răspândite pe întreg globul pământesc, și prin urmare avem și noi speciile noastre. Ca să le cunoaștem mai bine, e nevoie să ne interesăm la nivel local despre ele. Deși în Republica Moldova există o penurie de informații la acest capitol, avem norocul că ornitologii români pun la dispoziția publicului date despre speciile de păsări pe care le avem și noi. În acest sens, Ghidul pentru identificarea păsărilor este cea mai bună recomandare – acesta conține informații ample și ilustrații ajutătoare. Dacă aveți ocazia, cumpărați acest ghid, sau căutați o carte asemănătoare care să vă explice detaliat cum arată păsările din preajma voastră (sunt potrivite și cărțile din perioada sovietică).

De asemenea, site-ul www.ebird.org este o resursă foarte bună (și gratuită) – aici birdwatcheri din întreaga lume plasează observațiile proprii. Drept rezultat, oricine are acces la această bază de date globală care arată ce specii sunt într-un anumit teritoriu și în ce perioadă au fost văzute. Din păcate, în Republica Moldova observarea și înregistrarea păsărilor este abia în fază incipientă, drept pentru care nu există multe date și nu este acoperit întregul teritoriu al țării. Totuși, situația este mult mai bună față de 5 ani în urmă, când pe ebird erau doar câțiva observatori. În prezent, circa 20 persoane plasează frecvent observații pe ebird, uneori chiar și zilnic. Explorați aceste informații aici: https://ebird.org/region/MD?yr=all. Nu în ultimul rând, urmăriți site-uri sau bloguri locale unde sunt postate informații despre păsările care v-ar interesa.

Cărțile pe care le recomandăm pentru începători.
Ambele conțin informații de bază despre speciile de păsări din Europa, inclusiv Republica Moldova. Foto: Gheorghe Țîcu

………….

………….

3. Găsiți oameni cu preocupări similare

Să înveți păsări de unul singur e foarte greu, deși există printre noi oameni autodidacți cărora le place să învețe în mod individual. Totuși, e demonstrat că începătorii învață mai repede atunci când au pe cine întreba (clasica întrebare: „ce specie e asta?” își găsește răspuns repede în comunitățile corecte). Pe Facebook există tot felul de grupuri unde specialiști diverși fac schimb de informații sau opinii. Puteți opta pentru grupuri internaționale (unde de obicei se vorbește în engleză) sau în grupuri locale, dacă acestea există. La noi există un grup pe Facebook numit „Birding in Moldova”, unde cei interesați au parte de un mediu de comunicare tematic, își împărtășesc descoperirile, postează fotografii proprii cu păsările sălbatice sau dezbat anumite întrebări. Accesul în grup nu e restricționat, însă e indicat să adere doar persoanele interesate (braconierii, colecționarii de păsări sau alte persoane de acest gen nu vor fi tolerate). Pagina oficială a SPPN de asemenea poate fi o sursă de informare în privința speciilor de păsări din Republica Moldova. Adițional, este important, cel puțin la început, să aveți un însoțitor de birdwatching cu mai multă experiență, care vă va ajuta să vedeți mai multe păsări și să le identificați. Membrii SPPN sunt destul de receptivi să iasă în teren cu orice persoană interesată, cu condiția ca și voi să fiți dornici de a învăța.

SPPN organizează evenimente de birdwatching publice și gratuite, în special de Ziua Internațională a Păsărilor (1 aprilie). Foto: Laura Taftur

…………………..

4. Folosiți un binoclu sau aparat foto

La acest capitol părerile sunt împărțite: unii spun că se poate începe cu orice binoclu, chiar și mai vechi; alții sunt de părere că trebuie din start utilizat un binoclu de calitate bună. Deși în principiu suntem de acord cu prima variantă – adică recomandăm să folosiți orice aveți la îndemână – vă spunem sincer că vă faceți un serviciu imens dacă începeți din start cu un binoclu bun creat special pentru birdwatching. Despre asta am vorbit pe larg în acest articol, pe care vi-l recomandăm pentru lectură. La fel e situația și în cazul aparatelor foto – evident că puteți încerca să fotografiați păsări cu orice aparat foto aveți, dar fotografii cu adevărat bune veți obține doar cu un aparat de bună calitate. Ideea din spatele acestor echipamente optice este că ajută mult la observarea păsărilor, chiar influențează semnificativ experiența – nu în zadar se spune că binoclul este ochiul ornitologului. Un binoclu ieftin care conține lentile de proastă calitate o să vă facă mult rău: riscați să vedeți aberații cromatice și să vă stricați vederea. Cu ajutorul unei optici bune veți vedea păsările foarte aproape și în culori reale. Așa veți descoperi că păsările cafenii sunt de fapt foarte colorate și veți înțelege de ce rața cu cap castaniu se cheamă așa. În plus, există posibilitatea să nu puteți identifica toate păsările dintr-un anumit loc, însă dacă faceți fotografii cu un aparat bun și apoi le studiați acasă, s-ar putea să descoperiți lucruri care v-au scăpat, cum ar fi o raritate pitită în spatele altor păsări.

Observarea păsărilor e mult mai interesantă dacă folosiți binocluri de calitate. Foto: Criss Kf

…………………..

…………………..

5. Frecventați cea mai apropiată zonă verde

Mulți consideră că trebuie să meargă în țări exotice pentru a vedea păsări, sau că trebuie să meargă strict în locurile cu mare abundență de specii (în limbaj de specialitate se numesc „hotspot”). Deși acest lucru e oarecum adevărat (oamenii chiar rămân impresionați când văd multe păsări la un loc), nu e neapărat cea mai bună metodă de a începe învățarea, pentru că în fața unui asemenea tablou rămâi copleșit și nu știi de unde să începi. Ideal ar fi să începeți cu puțin: propria casă, propria grădină, scuarul/parcul cel mai apropiat, pădurea preferată, iazul din vecinătate. Cu cât este mai sălbatic acest loc, cu atât păsările sunt mai diverse. În acest spațiu pe care îl cunoașteți aveți ocazia să observați pe îndelete speciile care trăiesc acolo. Veți ajunge să știți perfect care e tufișul preferat al pițigoiului mare sau unde de obicei poți vedea ciocănitori. Când simțiți nevoia să creșteți, puteți merge oricând în alte zone mai bogate și să extindeți „portofoliul de specii”.

În sezonul cald aveți șanse mari să vedeți păsări aproape oriunde. Foto: Alexei Scutari

…………………..

6. Păstrați un carnețel cu însemnări

Faceți rost de un carnet de notițe în care să scrieți doar observațiile cu păsări. După fiecare plimbare sau sesiune de birdwatching, notați pe o filă data, locația și păsările văzute. Fie că sunt două sau zece, scrieți-le. Acest exercițiu este benefic din mai multe motive. În primul rând, veți reține mai ușor numele păsărilor văzute. În al doilea rând, veți avea o evidență clară a progresului înregistrat – vor fi zile în care veți avea și 20 de specii observate, iar carnetul va păstra această informație. În al treilea rând, pe măsură ce se adună listele, obțineți o evidență foarte bună a locurilor și anotimpurilor: veți ști ce, unde și când ați văzut sau ați auzit. Acest lucru o să vă ajute să cunoașteți mai bine habitatele locale și respectiv Natura cu toate legitățile ei. De fapt, platforma www.ebird.org e un fel de carnet global prin intermediul căruia Dvs puteți afla ce specii au văzut alții, și invers. Dacă aveți timp, puteți chiar și ține și un jurnal – o variantă mai elaborată a carnetului de notițe. Mulți birdwatcheri renumiți au descris în jurnale experiențele proprii de birdwatching: au relatat pe lung ce au văzut, ce emoții au încercat, ce anume au reținut, etc. Unii chiar obișnuiesc să schițeze desene cu caractere ale păsărilor pe care le-au văzut mai bine sau ipostaze care le-au părut frumoase. Utilizând aceste tehnici veți asimila mult mai profund noțiuni și informații din lumea păsărilor.

Deși par demodate, carnețelul și pixul sunt obiecte importante pe teren. Foto: Elena Scobioală

…………………..

…………………..

7. Ascultați cântecele păsărilor

Deși birdwatching-ul pornește de la ideea de a vedea păsări, experiența este completată și de învățarea sunetelor. În acest fel, atunci când cercetați o zonă și auziți cântecul specific al unei păsări, veți ști că ea este acolo. Păsările au sunete variate – de obicei un cântec specific și două,trei sunete de chemare sau alarmă – dar puteți începe de la a învăța speciile mai comune: cuc, pițigoi mare, pupăză, privighetoare, și apoi extindeți cu sunete noi. Cu timpul urechea va fi mai receptivă față de tot felul de sunete și veți putea distinge voci clare în orchestra generală a unei păduri. Faceți un exercițiu: la plimbarea următoare concentrați-vă atenția ca să identificați auditiv una-două specii de păsări. Notați-le în carnețel la rubrica auzite. Internetul vine să vă ajute: există foarte multe pagini cu sunete de păsări de unde puteți asculta și descărca. La finalul articolului acestea vor fi indicate.

Lăcar mare (Acrocephalus arundinaceus) cântând în oraș. Foto: Oxana Nigai

…………………..

…………………..

8. Faceți birdwatching cât de des puteți

În limba engleză se zice „go birdwatching” – expresie cu care mulți nu sunt de acord, din motiv că birdwatching nu e ceva la care mergi, ci ceva pe care-l faci. Dincolo de sensul filosofic, a face birdwatching înseamnă simplu a te uita după păsări oricând ai ocazia. Fie la cumpărături, fie așteptând în stație, fie la plimbare – puneți la lucru ochii și urechile pentru a observa păsările din jurul Dvs. Observațiile din teren întrec cu mult cunoștințele din literatură, pentru că în acest fel vă conectați la mediul local. De asemenea, doar prin observații repetate veți învăța să distingeți siluete, culori, mișcări, veți dobândi capacitatea de a percepe prezența unei păsări, și în acest fel veți ajunge să identificați corect o specie fără a sta mult pe gânduri. Veți ști despre cine e vorba chiar dacă vizual ați prins un zbor grăbit sau o apariție prin tufișuri.

O banală centură de stuf poate fi foarte interesantă pentru observarea păsărilor. Foto: Vitalie Carabulea

…………………..

…………………..

9. Nu puneți presiune pe voi înșivă

Toate sfaturile de mai sus pot induce ideea că aveți mult de muncă și din acest motiv s-ar putea să vă simțiți stresați pentru a progresa. Mulți birdwatcheri simt presiunea de a învăța repede, de a fi mai buni decât restul, de a vedea cât mai multe păsări, dar nu este o abordare sănătoasă. Luați totul pe îndelete, savurați orice ocazie de urmărit păsările, studiați în măsura în care puteți, bucurați-vă de compania altor birdwatcheri și veți observa că odată cu trecerea timpului acest hobby se va transforma în expertiză. De obicei sunt necesari câțiva ani pentru a învăța păsările dintr-o regiune (minim un an – sau un ciclu biologic complet – pentru a cunoaște avifauna locală), prin urmare e imposibil ca în câteva luni să acumulați multe cunoștințe. Este necesar să nu vă pierdeți curiozitatea și interesul menționate la punctul 1 – acesta va fi motorul care vă va ajuta să progresați.

Observarea păsărilor se face cu răbdare și dorință de cunoaștere. Foto: Gheorghe Țîcu

…………………..

…………………..

10. Respectați natura

Și așa ajungem la ultimul sfat, care de fapt e mai mult o regulă: nu poți spune că iubești păsările dacă distrugi mediul înconjurător. Un birdwatcher adevărat nu va stresa păsările sălbatice doar ca să-și exercite curiozitatea: nu se va apropia prea tare de ele, nu le va captura, nu le va deranja în timp ce cuibăresc sau își cresc puii, nu va colecta ouă, nu va ține în captivitate păsări. Urmărirea păsărilor înseamnă în primul rând asigurarea libertății creaturilor sălbatice și manifestarea recunoștinței pentru întâlnirea cu o pasăre în habitatul ei natural. De asemenea, oriunde practicați birdwatching-ul, nu lăsați în urmă gunoaie, nu vandalizați locul în care vă aflați, nu dați foc, nu puneți nimănui în pericol siguranța și nu lăsați urme. În caz contrar, veți arunca o umbră de rușine asupra tuturor celor care obișnuiesc să practice acest hobby, iar oamenii din jur vor căpăta impresia că toți birdwatcherii sunt la fel.

Observarea păsărilor e o ocupație pașnică și în armonie cu mediul înconjurător. Foto: Silvia Ursul

…………….

Urmărind aceste recomandări de-a lungul timpului, vă veți da seama că nu toate păsările mici sunt vrăbii și nu toate păsările negre sunt ciori. Veți fi uimiți de diversitatea sunetelor, veți începe să înțelegeți limba păsărilor, să descifrați comportamentul lor și, în general, să descoperiți o altă lume, mult mai colorată, la doi pași distanță. Iar noi vă vom ajuta!

…………….

Folosiți următoarele resurse on-line:

  1. Lista speciilor din Republica Moldova
  2. Site-ul Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii
  3. Păsări din România
  4. Păsări din Moldova (blog individual)
  5. Înregistrări cu sunete de păsări din toată lumea
  6. Ghid de identificare a păsărilor de la BirdID (valabil parțial și în limba română).
  7. Ghid de identificare a păsărilor în zbor (doar în limba engleză)
  8. Ghid de identificare a penelor de păsări
Autor: Laura Taftur

Autor: Silvia Ursul

One thought on “Observarea păsărilor: 10 sfaturi pentru începători

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *